AKCIJA ,,NUO TYLOS GALVOS NESKAUDA”

Balandžio mėn. 28 d. ,,Ryto“ mokykloje buvo minima Tarptautinė triukšmo supratimo diena. Triukšmas – antras veiksnys po oro užterštumo, įtakojantis sveikatos sutrikimus. Vienas iš opiausių šios problemos aspektų – triukšmas Lietuvos mokyklose. Retas mokinys suvokia visas triukšmo keliamas tiek fiziologines, tiek psichologines pasekmes jo sveikatai. Norėdamos atkreipti dėmesį į triukšmo žalą, sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė ir socialinė pedagogė Regina Krikštaponienė mokykloje organizavo akciją „Nuo tylos galvos neskauda“. Mokiniai kartu su socialine pedagoge Regina triukšmo matavimo priemone išmatavo triukšmo lygį lauke ir įvairiose mokyklos vietose, užfiksavo garsiai kalbančius darbuotojus, mokinius, matavo žoliapjovės keliamą triukšmą ir jį lygino su bulvių tarkavimo mašinėlės, dokumentų naikintuvo garsu. Stebėjo, kaip skirtingose grupėse garsas už durų nebūna vienodas – vienur jis silpnas, kitur stipriau girdimas.

Atlikę matavimus akcijos dalyviai, pagal spalvas suklijavo ir pažymėjo ,,triukšmautojus,, mokyklos triukšmo skalėje.

Mokiniai vienbalsiai tvirtino, kad keliamas triukšmas sukelia galvos skausmus, juos erzina ir vargina, dėl šios priežasties jie būna pikti bei pavargę Su mokytojos Oksanos Kamarauskienės klase pavyko susikalbėti be žodžių – gestais. Vaikai ir mokytoja rodė rankomis ir veido išraiška kaip skraido paukščiai, kaip prausiasi katė, ką per pertraukas perka parduotuvėje, kokia rūgšti citrina.

Sveikos gyvensenos pamokose mokiniai kartu su sveikatos priežiūros specialiste diskutavo apie triukšmo žalą ir būdus jam mažinti. Pamokos pabaigoje mokiniai sustojo ir pademonstravo žodį ,,Tyla“.

Ačiū visiems, prisidėjusiems prie akcijos.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė

 

Pasidalinti:
Neįgaliesiems

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą svetainėje Jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ NAUDOJIMO TAISYKLĖS

Jums besilankant mūsų interneto svetainėje, norime pateikti tokį turinį ir funkcijas, kurios būtų pritaikytos būtent Jūsų poreikiams. Tam reikalingi slapukai (angl. cookies). Tai nedideli informacijos elementai, išsaugomi Jūsų interneto naršyklėje. Jie padeda mums atpažinti Jus kaip ankstesnį tam tikros interneto svetainės lankytoją, išsaugoti Jūsų lankymosi svetainėje istoriją ir pagal tai pritaikyti turinį. Taip pat slapukai padeda užtikrinti sklandų svetainių veikimą, leidžia stebėti lankymosi interneto svetainėse trukmę, dažnumą bei rinkti statistinę informaciją apie svetainių lankytojų skaičių. Analizuodami šiuos duomenis galime savo svetaines tobulinti, padaryti jas patogesnes Jūsų naudojimui.


1. PHPSESSID Naudojamas atskirti unikalius vartotojus ir jų sesijas. Kol įjungta naršyklė
2. euCookie Naudojamas išsaugoti slapukų sutikimo sąlygoms. 30 dienų

Mūsų svetainėje naudojamuose slapukuose nėra jokių asmeninių Jūsų duomenų ir jie nėra naudojami atpažinimo tikslais. Tačiau, jei norite apriboti slapukus arba juos ištrinti, tai galite padaryti interneto naršyklės nustatymuose.

Uždaryti