Pamoka „Ryto“ specialiojoje mokykloje „KĄ VALGAU, TAIP IR JAUČIUOSI“
Gyventi sveikai tampa madinga, o vienas iš pagrindinių sveikatos šaltinių yra sveika mityba. Maistas turi būti ne tik įvairus, bet ir šviežias, ekologiškas. Labai svarbu valgyti kasdien tuo pačiu metu. Valgant nereguliariai, neturint sveikos mitybos įpročių, kyla pavojus susirgti lėtinėmis ligomis: diabetu, nutukimu, valgymo sutrikimais (anoreksija, bulimija), virškinimo sutrikimais. Kai žmogus laikosi sveikos mitybos principų ir pagrindinių taisyklių, kai tenkinami fiziologiniai poreikiai, mityba yra ne tik sveika, bet sveikatinanti – padedanti išsaugoti ir stiprinti sveikatą.
Nors mokinių mitybai skiriamas ne mažas dėmesys mokykloje, jų mityba nėra sveikatai palanki. Į klausimą, ką valgo pusryčiams, mokiniai daugiausia įvardijo ,,šlapdešrę“, batoną, bandeles, vaisius valgo neplautus, o pietums galėtų valgyti blynus ir cepelinus su daug padažo nors ir kasdien.
Siekiant atkreipti dėmesį į sveikos mitybos svarbą, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė mokiniams ne tik suteikė teorinių žinių, bet ir paskatino domėtis, kokius produktus reikėtų rinktis, į ką atkreipti dėmesį renkantis vieną ar kita produktą, kad jis būtų sveikatai palankus, o ne žalojantis. Pamokos metu mokiniai gavo užduotį pastudijuoti maisto etikes ir pagal jas nustatyti, koks maistas yra sveikatai palankus, kiek ir kokiuose produktuose gausu E raide žymimų priedų, kurie yra ne naudingi organizmui, o kartais net sukeliantys ligas.
Tikimasi, kad po šios pamokos mokiniai su savo artimaisiais atidžiau rinksis produktus parduotuvėje, atkreips dėmesį į užrašus etiketėje, kritiškiau mąstys apie tai, kokį maistą renkasi. Juk ne veltui sakoma,- ką valgau, taip ir jaučiuosi.
Pasidalinti: