| | |

BANANŲ ŽIEVĖS STEBUKLAI: NUO ATLIEKŲ IKI NAUDOS

L/d ,,Vaikystė“ ir l/d ,,Žiogelis” vaikai buvo mokomi kūrybingai panaudoti atliekas ir sumažinti maisto švaistymą. Tam tikslui buvo pasirinktas bananas, kuris turi daug vitaminų. Sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė vedė užsiėmimą, parodydama vaikams kur buityje galima panaudoti likusią bananų žievę: mėsai minkštinti, balinti dantis, gydyti mėlynes ir karpas, palengvinti niežėjimą įgėlus vabzdžiui, nudegimo atveju vėsinti odą, atgaivinti plaukus, suminkštinti rankų odą, suteikti veidui spindesio, patręšti gėles, nuvalyti sidabrą, ir suteikti blizgesio odiniams paviršiams. Dar bananas veikia, kaip avokado sunokimo greitintojas, nes išskiria etileną -nokimui reikalingas dujas. O kur dar įvairūs receptai, ką galima pagaminti iš bananų, nors ir visai pernokusių – sunaudoti kepant bananų duoną, gaminant kokteilius ir ledus, ar net naudoti kaip kiaušinių pakaitalą kepiniuose, kas ypač aktualu veganams.

Po smagios veiklos vaikai dalyvavo interaktyvioje viktorinoje ,,Banano kelionė“, kurios metu sužinojo, kad bananai patenka į daugiausia išmetamų produktų sąrašą, o banano žievė, kuri sudaro 12 procentų viso banano svorio, patenka į atliekas.

Taip nuo mažens mokomi tvarumo, rūpintis aplinka ir mažinti maisto švaistymą.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė

Kitos naujienos