PAMOKA APIE CUKRAUS POVEIKĮ ORGANIZMUI

Dukstynos pagrindinės mokyklos 5a klasės mokiniai klausėsi visuomenės sveikatos specialistės Vidos Talutienės pamokos apie cukrų. Specialistė vaikams aiškino kas yra cukrus, koks yra cukraus poveikis organizmui ir kodėl jo reikia vengti? Kas yra rafinuotas cukraus ir kokie jo pavojai? Kuo rafinuoto cukraus poveikis skiriasi nuo vaisių poveikio ir kodėl vaisiai geriau už pyragėlius? Vyko diskusija kokiuose vaisiuose ir daržovėse yra daug cukraus.
Patarimai, kaip sumažinti cukraus vartojimą:
-
mažinti cukrų (cukraus) kiekį nuolat vartojamuose maisto produktuose, pvz., rytinėje košėje, kavoje ar arbatoje;
-
mažiau vartoti gaiviųjų gėrimų, kurių sudėtyje yra daug cukraus (pvz., stiklinėje saldaus gėrimo yra šaukštas cukraus);
-
norint saldaus užkandžio, vietoj pyragaičio rinktis vaisius, nes juose taip pat yra cukrų, tačiau jie turi ir naudingų organizmui vitaminų, mineralinių bei skaidulinių medžiagų;
-
pridedamo cukraus kiekį mažinti palaipsniui;
-
bent dalį į maistą dedamo cukraus galima pakeisti riešutais, vanile, apelsinų ar citrinų ekstraktais, taip pat galima įdėti daugiau prieskonių: imbiero, kvapiųjų pipirų, cinamono, muskato;
-
skaityti maisto produktų etiketes ir rinktis tuos, kurių sudėtyje yra mažiau cukrų.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Talutienė


