| | |

PAMOKOS APIE SVEIKĄ MITYBĄ

Lapkričio mėnuo skirtas Europos sveikos mitybos dienai paminėti. Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje vyko integruotos sveikatos ir biologijos pamokos su 9 klasės moksleiviais.

Aptarėme sveikos mitybos principus, diskutavome, kad valgant nesveikus maisto produktus, kaip traškučiai, greitasis maistas ar rūkyta mėsa, turinčius nemažai transriebalų, E maisto priedų bei kitų žalingų sudedamųjų dalių, problemų kils tik tuo atveju, jei tokio maisto vartosime daug ir dažnai. Tada tiesiog išstumsime sveiką maistą iš dienos raciono ir negausime pakankamai maisto medžiagų, skaidulų ir vitaminų bei mineralų. Gausime nemažai transriebalų, E ir kitų žalingų maisto priedų, kurių didesni kiekiai kenkia sveikatai. Suvartosime per daug beverčių kalorijų negaudami maistinių medžiagų.

Aptarėme kas yra tos kalorijos, kaip jas pasiskaičiuoti . Paaugliams buvo priminta, kad vertėtų išmokti skaityti maisto produktų sudėtį. Net jei ir produktas atrodo, kad yra tinkamas sveikai mitybai, dažnai perskaitę sudėtį pamatysime, jog taip nėra. Taip pat labai svarbu taupyti maistą, t. y. pirkti jo tiek, kiek suvalgome.

Integruotoje sveikatos ir kūno kultūros pamokoje mokiniai gilino žinias apie vaisių ir daržovių naudą sveikatai atlikdami užduotis, dalyvaudami viktorinoje ,,Sveikos mitybos iššūkis“.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė

Kitos naujienos