Užgavėnės – prisivalgymo, bet ne persivalgymo šventė
Vienas iš pagrindinių aspektų šventės, kurią minime šiandien – sotus prisivalgymas. Kitą dieną po Užgavėnių prasideda Gavėnia, kurios metu būtina pasninkauti net 47 dienas – tiek laiko lieka iki šventų Velykų. Taigi sotus prisivalgymas pagal senovės tradicijas yra sąlyga išgyventi šešias savaites. Tačiau sveikatos specialistai primena, kad persivalgymas yra ne tik nuodėmė, bet ir žala sveikatai.
UTVM ir J. Basanavičiaus gimnazijoje vyko integruotos užsienio kalbos (mok. Žydra Grigienė ir Irena Patiejūnienė), kūno kultūros ( mok. Danguolė Lekienė ir Karolis Chadatavičius) ir sveikatos (sveikatos specialistė Vida Peldžienė) pamokos, kurių metu buvo kalbama apie Užgavėnių papročius, žaidimus ir patiekalus.
Blynai – simbolinis Užgavėnių patiekalas. Jie lengviau virškinami nei riebi mėsa. Sveikatos specialistė mokinius pakvietė dalyvauti ,,Sveikiausių blynų receptai“ konkurse, patarė blynus kepti naudojant augalinius riebalus, nes gyvuliniuose riebaluose esančios sočiosios riebiosios rūgštys, patekusios į žmogaus organizmą, didina cholesterolio kiekį kraujyje. Nepatartina panaudotų riebalų vartoti dar kartą, nes aukštoje temperatūroje (pavyzdžiui, verdant, kepant, ypač ilgesnį laiką) riebalai skyla, o tarp skilimo produktų gali būti ir kenksmingų junginių.
Tam, kad nekamuotų persivalgymo bėdos, priminė, kad skrandis delno dydžio organas ir prikimštas įvairaus maisto, patiria sunkų išbandymą: skrandžio sunkumą ir nemalonų tempimą, deginantį rėmens perštėjimą, pasunkėjusį kvėpavimą.
Linkėdama linksmos šventės, sveikatos specialistė priminė, kad tai ne persivalgymo, o sotaus pavalgymo šventė.
.
Pasidalinti: