MININT „PASAULINĘ DIENĄ BE TABAKO“ UKMERGĖS TECHNOLOGIJŲ IR VERSLO MOKYKLOJE….

Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje gegužės 31 dieną minima „Pasaulinė diena be tabako“. Šios dienos paminėjimo tikslas – atkreipti mokinių dėmesį į didelę rūkymo problemą, jos daromą nepataisomą žalą žmogaus organizmui.

Pastarųjų metų kova prieš tabako pramonę tampa panaši į Don Kichoto kovas su vėjo malūnais. Šią problemą gilina tai, kad rinkoje atsiranda vis naujų būdų, kaip pritraukti ir padidinti rūkančiųjų gretas. Vienas iš jų – elektroninės cigaretės. Jos pristatomos kaip saugus ir šiuolaikinis produktas rūkaliams: mažiau kenksmingas ir padedantis mesti rūkyti. Tai dažniausiai patraukia paauglius, kurie yra jautresni draugų įtakai. Dėl elektroninių cigarečių naudojimo paaugliai ima rūkyti anksčiau ir dažniau, tampa nuolatiniais įprastų cigarečių vartotojais. Padėtį sunkina tai, kad elektroninių cigarečių gali įsigyti kiekvienas, net ir nepilnametis.

Minint Pasaulinę dieną be tabako, mokinių „rūkymo vietoje“ buvo patalpinta daug informacijos apie šį kenksmingą įprotį, mitai ir faktai apie elektronines cigaretes, kur kreiptis pagalbos, nusprendus mesti rūkyti, kaip atpažinti savo priklausomybę. Rūkaliai sprendė testus, atsakinėjo į ,,Klausimyno rūkymo tipui nustatyti“ klausimus, varžėsi balionų pūtimo rungtyje, nes norėjo įrodyti, kad jų plaučiai vis dar stiprūs.

Prie sporto komplekso visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Skirmantė Sabaliauskienė pristatė prevencines priemones – modelius, kurie šokiruoja, vaizdingai pateikdami rūkymo daromą žalą: ,,Lėlė Rūkorė traukia už du“, dervų modelis, plaučius su patologijomis, rūkančiojo plaučiai- sveikas ir negyvas, tabako sudėties modelis, rūkoriaus kosulys. Rūkantieji buvo skatinami susimąstyti apie priešą, kuris sėlina tyliai, kainuoja brangiai ir visada užpuola netikėtai.

Mokiniai buvo kviečiami pasirašyti ,,Madingo jaunuolio antinikotininę deklaraciją“ – pažadą nepalaikyti rūkančiųjų, nestoti į jų gretas, nutraukti nikotino vartojimą ir siekti sveikesnio, kokybiškesnio gyvenimo.

Kova su rūkymo epidemija sunki ir nuožmi, o pasiekti rezultatai itin maži. Straipsnį baigti galima vieno senosios animacijos filmuko pavyzdžiu perkurtu sakiniu: „Kovoti negalima pasiduoti“. Kur padėti kablelį, tai kiekvieno apsisprendimas 😊

Organizatorės – Ukmergės VSB sveikatos stiprinimo specialistė Skirmantė Sabaliauskienė ir sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė

Pasidalinti:
Neįgaliesiems

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą svetainėje Jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ NAUDOJIMO TAISYKLĖS

Jums besilankant mūsų interneto svetainėje, norime pateikti tokį turinį ir funkcijas, kurios būtų pritaikytos būtent Jūsų poreikiams. Tam reikalingi slapukai (angl. cookies). Tai nedideli informacijos elementai, išsaugomi Jūsų interneto naršyklėje. Jie padeda mums atpažinti Jus kaip ankstesnį tam tikros interneto svetainės lankytoją, išsaugoti Jūsų lankymosi svetainėje istoriją ir pagal tai pritaikyti turinį. Taip pat slapukai padeda užtikrinti sklandų svetainių veikimą, leidžia stebėti lankymosi interneto svetainėse trukmę, dažnumą bei rinkti statistinę informaciją apie svetainių lankytojų skaičių. Analizuodami šiuos duomenis galime savo svetaines tobulinti, padaryti jas patogesnes Jūsų naudojimui.


1. PHPSESSID Naudojamas atskirti unikalius vartotojus ir jų sesijas. Kol įjungta naršyklė
2. euCookie Naudojamas išsaugoti slapukų sutikimo sąlygoms. 30 dienų

Mūsų svetainėje naudojamuose slapukuose nėra jokių asmeninių Jūsų duomenų ir jie nėra naudojami atpažinimo tikslais. Tačiau, jei norite apriboti slapukus arba juos ištrinti, tai galite padaryti interneto naršyklės nustatymuose.

Uždaryti