PAMINĖTA TARPTAUTINĖ TRIUKŠMO SUVOKIMO DIENA L/D „VAIKYSTĖ”

Tarptautinė triukšmo suvokimo diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į visiems aktualią triukšmo problemą. Ypač jautri triukšmui yra vaikų klausa, kuri pažeidžiama greičiausiai. Tarptautinei kovos su triukšmu dienai paminėti, Ukmergės lopšelio-darželio „Vaikystė“ ,,Kodėlčiuko“ gr. vaikams organizuota pamokėlė „Aš girdžiu“. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė vaikams paaiškino, kodėl girdėti labai svarbu kiekvienam gyvam sutvėrimui – ir drambliams, kurie turi dideles ausis ir vaikams su mažomis ausytėmis. Turėdami gerą klausą, galime išgirsti visus garsus – čiulbantį paukštį, tolumoje lojantį šunį ir dar šį bei tą… Vaikai susipažino su ausies sandara, kaip ji atrodo iš vidaus, kaip atlikti tinkamą ausų higieną. Vienas iš klausos pablogėjimo faktorių – triukšmas. Užsiėmimo metu siekta ugdyti vaikų supratimą apie triukšmą, jo neigiamą poveikį sveikatai ir atsakomybę dėl pačių vaikų keliamo triukšmo.

Mažieji įvardijo kokie prietaisai namuose sukelia didelį triukšmą ir kaip ,,ima skaudėti galvą, norisi užsikimšti ausis“ vyresnei sesei garsiai besiklausant muzikos ar garsiai šaukiant suaugusiems.

Vaikai buvo supažindinti su garso matuokliu, jo pagalba išmatavo kiek decibelų pasiekia verdantis arbatinis, tiksintis laikrodis, garsai iš lauko, bėgantis vanduo iš čiaupo, veikiantis dulkių siurblys, ištraukiamoji ventiliaciją. Didžiausias triukšmo lygis užfiksuotas – vaikų keliamas triukšmas grupėje.

Vyko žaidimai tyloje ,, Garsų loto“, ,,Šnaresiai“, „ Tylos gėlių“ magija . Vaikai atliko įvairias užduotis: turėjo klausytis ir pasakyti, koks tai garsas, akimis ir rankos mostu be garso atlikti užduotį, klausytis gamtos garsų įrašų (paukščių čiulbesio, upelio čiurlenimo ir kt…) ir atspėti, kas juos skleidžia. Visi buvo apdovanoti čiulpinukais, kuriais mėgavosi tyloje.

Vaikai žadėjo kasdien pasikviesti tylą į svečius ir mokytis mėgautis tyla, nes tyla padeda nusiraminti ir išgirsti save bei kitus.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė

 

Pasidalinti:
Neįgaliesiems

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą svetainėje Jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ NAUDOJIMO TAISYKLĖS

Jums besilankant mūsų interneto svetainėje, norime pateikti tokį turinį ir funkcijas, kurios būtų pritaikytos būtent Jūsų poreikiams. Tam reikalingi slapukai (angl. cookies). Tai nedideli informacijos elementai, išsaugomi Jūsų interneto naršyklėje. Jie padeda mums atpažinti Jus kaip ankstesnį tam tikros interneto svetainės lankytoją, išsaugoti Jūsų lankymosi svetainėje istoriją ir pagal tai pritaikyti turinį. Taip pat slapukai padeda užtikrinti sklandų svetainių veikimą, leidžia stebėti lankymosi interneto svetainėse trukmę, dažnumą bei rinkti statistinę informaciją apie svetainių lankytojų skaičių. Analizuodami šiuos duomenis galime savo svetaines tobulinti, padaryti jas patogesnes Jūsų naudojimui.


1. PHPSESSID Naudojamas atskirti unikalius vartotojus ir jų sesijas. Kol įjungta naršyklė
2. euCookie Naudojamas išsaugoti slapukų sutikimo sąlygoms. 30 dienų

Mūsų svetainėje naudojamuose slapukuose nėra jokių asmeninių Jūsų duomenų ir jie nėra naudojami atpažinimo tikslais. Tačiau, jei norite apriboti slapukus arba juos ištrinti, tai galite padaryti interneto naršyklės nustatymuose.

Uždaryti