PASAULINĖ VANDENS DIENA VIDIŠKIŲ PAGRINDINĖJE MOKYKLOJE

Minint Pasaulinę vandens dieną pradinių klasių mokiniai kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Vida Talutiene atkreipė dėmesį į vandens vartojimo tendencijas, skatino sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam iš mūsų.

Vanduo atlieka svarbias funkcijos žmogaus organizme:

  • perneša svarbiausias medžiagas į ląsteles, tai yra deguonį, vitaminus, mineralus ir gliukozę;

  • pašalina nereikalingas medžiagas iš organizmo, tokias kaip toksinai;

  • dalyvauja biocheminiame skaidyme, kai mes valgome ir transportuoja maistines medžiagas;

  • sureguliuoja kūno temperatūrą;

  • sutepa sąnarius, jis taip pat veikia amortizatorius mūsų akims, smegenims ir stuburo smegenims.

Vandens nauda

  • Suteikia energijos ir mažina nuovargį – kadangi smegenys sudarytos daugiausiai iš vandens, tai vanduo jums padės galvoti, susikoncentruoti ir būti budresniems.

  • Gali padėti numesti svorio – vanduo yra visiškai nekaloringas gėrimas, jis mažina alkį ir skatina metabolizmą.

  • Valo toksinus – vanduo padeda atsikratyti toksinų per šlapimą ar prakaitą, tai mažina tikimybę susidaryti inkstų akmenims ir atsirasti šlapimo takų infekcijai.

  • Gerina odos būklę – vanduo drėkina odą, palaiko ją šviežią ir švelnią.

  • Vanduo būtinas virškinti maistą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo,

  • Stiprina imuninę sistemą – Dideli išgerto vandens kiekiai padeda apsisaugoti nuo gripo, vėžio ar net širdies priepuolio.

  • Apsaugo nuo galvos skausmo – jei skauda galvą, pabandykite išgerti vandens, kadangi dehidratacija yra dažna galvos skausmo (migrenos) priežastis.

  • Sumažina mėšlungio ir sąnarių problemų tikimybę – vanduo palaiko sąnarius suteptus ir gerina raumenų elastingumą.

  • Padeda augti raumenims – vanduo nuneša deguonį į ląsteles, įskaitant ir į tas, kurios sudaro raumenis, todėl gerdami vandenį galėsite dirbti sunkiau ir ilgiau.

Vandens gėrimo taisyklės:

1. Savo kūno masę padauginkite iš 0,03 ir žinosite kiek jums reiktų išgerti vandens per dieną. Pvz. jei sveriate 60 kilogramų, jūs per dieną turėtumėte išgerti 1,8 l vandens.

2. Atsikėlę ryte išgerkite puodelį vandens, kad pagerintumėte medžiagų apykaitą, nuplautumėte skrandį ir visą virškinamąjį traktą.

3. Vandenį reikėtų gerti 30 min. prieš valgį.

4. Vandens negalima gerti valgant ir iškart po valgio. Į skrandį patenkantis maistas turi būti suvilgytas tik seilėmis (vanduo atskiedžia skrandžio sultis ir apsunkina virškinimą).

5. Gėrimų vartojimas svarbus ir sportuojant. Sportinės veiklos metu svarbu neleisti visiškai ištuštėti skrandyje esantiems skysčiams, todėl rekomenduojama pradėti vartoti gėrimus kuo anksčiau, jau pradėjus treniruotę, kol dar nėra jaučiamas troškulys, kuris jau byloja apie pradinę dehidratacijos stadiją.

Pasidalinti:
Neįgaliesiems

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą svetainėje Jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ NAUDOJIMO TAISYKLĖS

Jums besilankant mūsų interneto svetainėje, norime pateikti tokį turinį ir funkcijas, kurios būtų pritaikytos būtent Jūsų poreikiams. Tam reikalingi slapukai (angl. cookies). Tai nedideli informacijos elementai, išsaugomi Jūsų interneto naršyklėje. Jie padeda mums atpažinti Jus kaip ankstesnį tam tikros interneto svetainės lankytoją, išsaugoti Jūsų lankymosi svetainėje istoriją ir pagal tai pritaikyti turinį. Taip pat slapukai padeda užtikrinti sklandų svetainių veikimą, leidžia stebėti lankymosi interneto svetainėse trukmę, dažnumą bei rinkti statistinę informaciją apie svetainių lankytojų skaičių. Analizuodami šiuos duomenis galime savo svetaines tobulinti, padaryti jas patogesnes Jūsų naudojimui.


1. PHPSESSID Naudojamas atskirti unikalius vartotojus ir jų sesijas. Kol įjungta naršyklė
2. euCookie Naudojamas išsaugoti slapukų sutikimo sąlygoms. 30 dienų

Mūsų svetainėje naudojamuose slapukuose nėra jokių asmeninių Jūsų duomenų ir jie nėra naudojami atpažinimo tikslais. Tačiau, jei norite apriboti slapukus arba juos ištrinti, tai galite padaryti interneto naršyklės nustatymuose.

Uždaryti